marți, 24 februarie 2009

Scoala Generala: Reconstructie - To remember...

Control/Reconstructie

"la Scoala Generala, cu Dan Sociu"

Ce se intimpla cind incerci sa-ti reconstruiesti personalitatea? Cind incerci sa mergi impotriva ta? E bine? Nu. Se poate? Nu. E necesar? Da. Si de ce?

Documentarul de la care va porni Dan Sociu, "Protagonist", a fost realizat in 2007 de Jessica Yu. Documentarul urmareste povestile a patru barbati: un terorist german, un spargator de banca, un evanghelist "ex-gay" si un tanar care studiaza artele martiale.

Asa suna invite-ul la Scoala Generala de azi, 23 feb. 2009.
Dan are emotii si nu vrea sa spuna prea multe din prima; vorbeste despre necesitatea de a te reconstrui, despre momentul in care esti nevoit s-o faci si cum ii faci fata.
Vorbeste despre dependenta si despre procesul de reconstructie care apare in momentul in care incerci sa scapi de o dependenta, povesteste despre reconstructia lui, cand a renuntat la alcool, despre un univers care a trebuit reconstruit si despre violenta, care a aparut in proces, o anumita violenta la care a recurs.
Crede ca trebuie sa lupti o vreme impotriva ta ca sa te reconstruiesti... ne pune filmul, zice ca mai bine vorbim dupa.
Documentarul "Protagonist" e foarte misto si eu ma entuziasmez toata; empatizez cu teroristu' si cu spargatoru', evanghelistu' gay si tipul cu artele martiale ma fac sa rad cel mai mult, si povestea fiecaruia ma impresioneaza foarte tare... si abia astept discutia de final.
Dar dupa film intra in scena Mihai (numit si 'Neon'), care insista sa 'ne' vorbeasca despre el: crede ca povestea lui e mai interesanta decat filmul si povestile alora (e homofob si explica destul de agresiv ca pula a fost facut pt. pizda, asa se si potriveste mai bine. Stie el...).
Isi considera viata extraordinara, tot ce ii se intampla e extraordinar si vrea sa impartaseasca lumii, pare posesorul unui mesaj ce trebuie neaparat comunicat omenirii.
Incearca sa ne faca sa intelegem cat suntem de nestiutori,limitati si incapabili sa acceptam mai mult. Ne zice ca Dumnezeu ii vorbeste prin oamenii; Dumnezeu i-a zis sa-si taie venele, lucru pe care l-a facut 'cu dragoste'.
Trebuie toti sa ne drogam cu 2C B, un psychedelic, care i-a adus adevarata cunostinta, drogurile sunt de la Dumnezeu. El stie ce-i Dumnezeu, noi nu.
Ignora rugamintea lui Kostea de a nu mai face recomandari publice la droguri.
Ne spune ca a avut o perioada proasta, a auzit multe voci, a vazut multe lucruri, prietena lui a murit si a inviat la el in brate, dar nu se astepta sa-l credem pentru ca e prea mult pentru noi, pentru ca ne cacam pe noi! A luat tratament, dar nu mai ia, n-o sa se lase invins de niste pastile, doctorii spun ca, in creierul lui se secreta prea multa dopamina si prea putina serotonina sau ceva de genul, doctorii oricum nu stiu nimic, zice el.
Fluieras ii zice ca e ft bine ca nu ia pastile, il incurajeaza sa nu ia tratamente si roaga lumea din jur care e agitata, sa-l lase pe Mihai sa vorbeasca, sa spuna ce are de spus.
Mihai are multe de spus, pare o sursa inepuizabila de intamplari si trairi si justificari inocente, de tipul: 'ce daca i-am zis ca suge pula? ce nu-i adevarat? si ii si place!... da' si io dau limbi! ce asta-i o jignire? ca i-am zis ca suge falusul...si mie-mi place sa dau limbi, e ok!'. Problema lui e ca noi nu stim nimic si nu intelegem.
Monologul lui, (in care sunt multe tentative de interventie, fara prea mare succes), tine o vreme si e un fel de 'entertainment'.
Lumea nu stie cum sa reactioneze, se simte clar incercarea de a reactiona ok, natural, firesc, corect, politically corect... Unii incearca sa dialogheze pe bune cu el, altii sa-l faca sa taca, altii sa ajunga la un consens cu el, altii sa-l faca sa se simta in confort si sa comunice liber cum are el chef, altii (printre care si eu) il filmeaza sau il inregistreaza...
Habar n-am cum sa ma simt, dar ma fascineaza si vreau sa-l inregistrez. E atat de viu, are o cursivitate si o credinta absoulta in tot ce zice, si conexiunile pe care le face sunt total haotice, dar toate se leaga intr-un sistem al lui.
E oricum destul de derutant, parca nu stiu ce sa cred: e complet dus, iremediabil prajit, face pe nebunu' , vrea sa dea examen la actorie... Si nevoia asta a fiecaruia de a trage o concluzie, de a judeca, de a-l judeca, de a da un 'label' pentru comportamentul lui, pune pe toata lumea intr-un fel de disconfort (sau cel putin pe mine).
Dan nu mai apuca sa zica nimic. La plecare, lumea discuta, parerile sunt impartite, nimeni nu pare sa poata reactiona 'ok' sau ' natural' . Fiecare incearca sa dea o sentinta mai soft, sa empatizeze: 'saracu, frate, era total panicat', 'bai, pe mine m-a agresat', 'era nebun omu', 'da de unde stii tu ca avea probleme psihice?, mie mi s-a parut ft ok'...
Am avut spectacol, zice Kostea, suparat, dar nu asta vrem la Scoala Generala.
Pana la urma si din asta avem de invatat si pe mine chiar ma intereseaza subiectul - discriminarea, fata de persoanele cu dizabilitati pishice, (ca sa ma exprim cat mai 'politically corect'). Ce sunt 'dizabilitatile psihice, tulburari mentale, nebunie' whatever? Unde incepe si unde se termina discriminarea? Dorinta de a ajuta o persoana cu probleme psihice = dorinta de-ai impune un fel de a trai? Ce inseamna toleranta fata de o persoana, care pare a avea tulburari mentale? Ce inseamna sa reactionezi 'ok' cand cineva e 'diferit'?
Inchei seara revenind la dependente. Vorbim despre oameni si felul in care se transforma ei in functie de felul in care traiesc. Vorbim de alcoolici, vorbim de drogati, vorbim de felul diferit in care se raporteaza oamenii unii la altii in functie de ceea ce consuma, de prietenii de baut sau de fumat. Cineva sustine ca nu poti scapa de o dependenta decat inlocuind-o cu alta.
Se pare ca trebuie cumva, daca vrei sa te reconstruiesti, dintr-un motiv sau altul, dar de cele mai multe ori ca sa scapi de ceva, sa lupti o vreme macar impotriva ta, sa actionezi impotriva a cea ce ti-ar fi placut inainte...
Sa te reconstruiesti, sa scapi de o dependenta, sa detii controlul e uneori necesar, sau pur si simplu te trezesti ca trebuie s-o faci... Concluzia documentarului si a serii: e inutil sa incerci sa ai certitudini, sa crezi ca ai certitudini, sa mergi la sigur sau sa vrei neaparat sa mergi la sigur.
Hmh...am senzatia ca de fapt n-am inteles nimic.
Oricum uitati-va neaparat la 'Protagonist':

Trailerul nu e suficient de graitor:



Si un sample din discutiile de dupa film de la Scoala Generala:


2 comentarii:

Anonim spunea...

ola. io mi-s neon mihai cel negru.
e ok ce ai scris. chiar imbucurator.

monique spunea...

ciau neon, nu mi s-a parut ca esti negru deloc :D