marți, 14 iunie 2011

Хабаровск




Initial am decis sa mergem cu marshrutka pana-n Khabarovsk. Masha si Olea au mai mers de multe ori si pretul este de 250 de ruble. Ne trezim la 7 si la 8 suntem la gara. Marshrutkile sunt frumos aliniate si un grup de soferi stau impreuna la tigari si seminte. Nu ne trece prin cap cat spirit de afacere au si ne ducem in grup la ei, (grup de vreo 10 oameni), cu aparete foto si buna dispozitie. Vrem sa mergem in Khabarovsk, ce masina pleaca? 300 de ruble!, vine prompt e raspunsul. Fetele se enerveaza si incep sa le zica in rusa, ca merg des cu marshrutka si cunosc pretul, dar domnii insista. 300! E pretul normal, pentru toata lumea. Fetele se enerveaza dar nu pot tine piept domnilor soferi. Tren e abia peste 2 ore, asa ca ne grabim spre autogara sa cautam un autobuz. Si-l prindem in ultima clipa, cu 240 de ruble! Nu ne lasam pacaliti! Autobuzul are perdelute colorate si cu plasma, pe care ruleaza tot drumul o telenovela ruseasca. Eroina, blonda, angelica, vorbeste cu o batrana si descopera ca are puteri supranaturale. Restul episoadelor, banuiesc ca si le tot foloseste. De fiecare data cand adorm, coloana sonora cu crescendo-uri de suspans ma trezeste din somn si mai prind cate un fragment.
In Khabarovsk ne asteapta un vant rece, bulevarde largi, statuia lui Lenin si fluviul Amur. Arhitectura este impresionanta si orasul e destul de viu. Trecem pe langa doua cinematografe. Din cate imi spune Masha, exista mai multe teatre, formatii de muzica si bineinteles Fast Food-uri. Pe bulevardul principat, la haine, detectez si simbolurile occidentului din copilaria mea: United Colors of Benetton, Terranova, Sisley... Escada? Escada am auzit ca au inchis reprezentata pana si in Romania si ii vad in Khabarovsk? Ei, bine spalatul banilor nu e capitolul la care ma pricep cel mai bine, asa ca renunt sa-mi mai bat capul.
Cand trecem prin parc si pe malul Amurului, de la toate terasele se aud formatii romanesti. In engleza. FlyProject, Inna si altii, pe care habar n-am cum ii cheama, dar stiu ca sunt romani.

Good marshrutkas!

soferii de marshrutki, coiosi!


eroina cu puteri supra naturale
in Khabarovsk



Politia rusa
Lenin
Guvernul
Foto cu fantana, la minut!
Masha si Olea
centrul orasului
Cinema
un teatru

Monumentul Eroilor, nelipsit
Biserica Rusa, foarte ortodoxa
si inca una
un ponei, care-mi aminteste de Rodrigo Garcia
si Amurul
un Logan
Erofeev Habarovu'
un dihor in gara
in tren, inapoi spre Birobidzhan



coborim in Birobidzhan... un transport cu lemne, luuung, interminabil...

Niciun comentariu: